De geboorte van "Het Maas en Waals Trekzak-Instituut"

Een accordeon kende iedereen wel maar tot voor zo’n jaar of tien terug was de trekharmonica (trekzak) helemaal in de vergetelheid geraakt.

Met name door de opkomst van de Limburgse groep "Rowen Hèze", Mark Söhngen met zijn "Captain Gumbo" en Onno Kuipers met "Louisa radio" (om maar een paar pioniers te noemen) kwamen de accordeon, en in het spoor daarvan de harmonica, opnieuw in de belangstelling.

Maar waar geleerd?

Voor accordeon kon je op alle muziekscholen terecht, maar voor trekzak lag dat een stuk moeilijker.

We schrijven 1993.

Hans Wiellersen, een Drutenaar, had wel zo?n ding maar hij zou er ook graag op gespeeld hebben. Een advertentietje in de Waalkanter (streekblad) leverde resultaat op. Ik, Joop van Doorn, van origine gitarist, en geboren en getogen Groesbeker was via "Waorum nie" al wat jaren eerder verslingerd geraakt aan de trekzak. Ik wou het Hans wel leren. Om het geheel wat gezelliger te maken werden nog een paar mensen gezocht, en gevonden.

In het land van Maas en Waal ontstond zowaar een muziekschooltje voor de trekzak. Uiteraard moest er ook een naam komen.

Er werd hard op gebroed en omdat de vlag ook de lading moest dekken werd gekozen voor:

"Het Maas en Waals Trekzak Instituut"

Dit uiteraard met een geweldige knipoog, om het niet al te serieus over te laten komen. Dit werd zo ook opgepikt door een plaatselijke radio/TV omroep en ik ontving een uitnodiging om eens uit te komen leggen wat nu eigenlijk de bedoeling en wat überhaupt een trekzak was.

De brief was geadresseerd aan : de directeur van het trekzak-instituut.

Dat niet iedereen er zo luchtig over dacht werd al snel duidelijk. Binnen de kortste keren verscheen in twee verschillende muziek(vak)bladen een artikel over het Maas en Waalse instituut en de inmiddels ontwikkelde en uitgegeven les-methode voor "de tweerijer met gedraaide toets".

Naast de genoemde bladen verschenen er nog artikelen, met foto, in "De Waalkanter" en "De Gelderlander".

De laatste jaren neemt het "trekzak-gebeuren"een steeds grotere vlucht, (ook internationaal), en we zijn bijna blij als de zomer weer voorbij is en onze wekenlijkse oefenavonden weer beginnen.

Uw winkelwagen is leeg
 
boek2-2-2
"TWEESTEMMIG"

Tweestemmig leren spelen.
 
"Gezelligheid kent geen tijd"

De naam zegt het al; gezellige deuntjes.
 
."Over de zoute zee"

Zeemansliedjes (shanties),
allemaal voorzien van tekst.
 
boek5.jpg
"Amsterdammertjes"

In deze uitgave vindt u een verzameling van 23 liedjes, met als gemeen- schappelijke factor: Amsterdam