Over de zoute zee
Open brief aan Chris Duinmeyer van de Accordeontheek in Alkmaar. Oftewel het verhaal over de totstandkoming van: "OVER DE ZOUTE ZEE" het zoveelste repertoire boek voor trekzak. Beste Chris, Door je "postorderbedrijf" voor alles wat met accordeon en harmonika te maken heeft, heb jij in de loop der tijd een aardig neusje gekregen voor de behoeftes die er zijn op dit gebied. Regelmatig stelde je mij de vraag, "Heb je nog iets nieuws", en steevast was het antwoord "nee". Na mijn drie eerdere uitgaven:
-
"Handleiding voor de tweerijer",
-
"De tweede stem"
-
"Gezelligheid kent geen tijd",
had ik de overtuiging mijn bijdrage aan het algemeen trekzakwelzijn wel geleverd te hebben. En eerlijk gezegd, eigenlijk had ik de neus dermate vol, dat ik mezelf beloofd had het nooit meer te doen. Het werkt ook niet erg motiverend als je in den lande wel regelmatig kopieën van de vruchten van je noeste arbeid tegen komt maar zo weinig originelen. Voor wat d?t betreft een aardige anekdote . Op een workshop kwam ik aan de praat met iemand en we spraken af mekaar wat materiaal toe te zenden waarmee we weer aan de slag zouden kunnen. Tot mijn stomme verbazing kreeg ik na enige tijd mijn eigen bewerking van een redelijk bekend nummer thuis gestuurd. Aan de kwaliteit van de kopie te zien was het zo ongeveer de tiende kopie van een kopie en mijn naam was in een ver verleden al weg getypext (wist die arme man natuurlijk ook niet). Dat is natuurlijk lachen en het streelt toch ook je ijdelheid als je merkt dat anderen gebruik maken van je kunsten. Maar zoals gezegd de motivatie om er opnieuw nog maar weer eens voor te gaan zitten was er niet meer. Chris, je hebt me nog voor een keer over de streep getrokken en de beloofde borrel kom ik zeker ophalen Het thema dit keer is; ZEEMANSLIEDEREN.
Wat er zoal gebeuren moet?.. Hier een blik "achter de schermen". - MATERIAAL VERZAMELEN. Soms is dat makkelijk, soms niet. Soms heb je de muziek maar kun je de tekst slechts met de grootste moeite achterhalen (Ger bedankt voor het uitlenen van "Het zingende boertje" uit 1954). Soms heb je wel tekst en moet je vanuit je herinnering zelf de muziek nog uitschrijven. - IN DE JUISTE TOONAARDEN ZETTEN. In dit geval dus of C of F of Dmineur (eentje zelfs in Bb). Dan zodanig bewerken dat "links" op een verantwoorde manier de melodie?n ondersteund kunnen worden. (we hebben maar een beperkt aantal akkoorden tot onze beschikking).
- IN DE COMPUTER STOPPEN. Dat gebeurt noot voor noot !!....
- VAN TABULATUUR (cijferschrift) VOORZIEN. Dat is nog wel eens een puzzel want je kunt op een tweerijer nu eenmaal moeilijk tien maten lang of duwend of trekkend spelen (luchtproblemen).
- TEKSTEN TOEVOEGEN De bijbehorende teksten in de PC inbrengen.
- PRINTEN. Of ik dan zo onnauwkeurig te werk ben gegaan weet ik niet, maar ik moet daarna nog "tig" maal correcties toepassen in de tabulatuur en alles uiteraard steeds opnieuw uitprinten.
- PLAATJES ERBIJ. Omdat ik er van overtuigd ben dat het dit keer toch echt mijn laatste werk is wel geprobeerd er iets leuks van te maken. Dat betekent overal vandaan halen (KLANK en D.N.-lezers zullen er een paar herkennen), vergroten of verkleinen en wat al niet meer. (Bert bedankt voor je trekzaktekening in houtskool)
- KOPIEËREN. Ik kan op een plaats terecht waar ze me het vel niet over de oren trekken. Dat betekent wel: zelf doen. De machine is niet geschikt voor dubbelzijdig kopiëren, dus de pagina's draaien en opnieuw in de lade leggen. Ook een sorteerbak zit er niet aan, dus ouderwets, "RAPEN". Dan gaten ponsen en het geheel van een
- RINGBAND VOORZIEN. Zoon Robert (webmaster) bood aan, per boek, een bladzijde op zijn nieuwe kleurenprinter uit te draaien. Van harte bedankt.
Al met al hoop ik toch dat het iets moois geworden is maar?. Chris, hierna trap er niet meer in. Gegroet, Joop van Doorn
|